St-Feuillien
Saison
Grand Cru
Car d'OR
Grisette
Leon

DOWNLOAD


De Grisette is een vrij oud en zeer lokaal biertype. In het begin van vorige eeuw produceerde elke kleine Henegouwse brouwerij een amberbier van hoge gisting die op vaten werd getrokken. Dit bier droeg de naam Grisette. Een bier dat, sterk gehopt, een uitgesproken bittere smaaknotie naliet en een voor die tijd relatief hoge dichtheid bezat (6°).
Tussen ca. 1900 en 1950 waren er nog zo’n kleine 50 Belgische brouwerijen die een Grisette brouwden. Daarvan situeerden er zich niet minder dan 42 in de provincie Henegouwen. De meeste van deze brouwerijen hebben ondertussen hun activiteiten stopgezet.
De productiezone van Grisette moet zich uitgestrekt hebben van Doornik tot Charleroi met een duidelijke concentratie tussen Bergen, La Louvière en Charleroi. Het hart van dit brouwersdal, 80 km lang en 15 km breed, lag in… Thieusies of, een beetje ruimer bekeken, in Le Roeulx!

Bosvruchten

Cerise

Wit

Blond


Fruitbieren

De traditioneel gebrouwen

 

Als fruitbieren zijn Bosvruchten en Cerise, licht en dorstlessend. De traditioneel gebrouwen Grisette Blond en Wit hergisten op fles en zijn niet gefilterd. Alle Grisettes bezitten een typisch aroma en de volle smaak van bieren van hoge gisting.
Deze vier karaktervolle bieren zijn opmerkelijk licht, tussen 3,5 en 5% alc.vol., beschikbaar zowel op fles als in vat.

Drie bijzonderheden

  • De gisting en rijping voltrekken zich in aparte kuipen, speciaal ontworpen voor deze beide aparte fases van het brouwproces, essentieel voor de karakterzetting van dit bier.
  • Deze bieren, behalve de fruitbieren, hergisten op fles. Ze bezitten dus een rijker aroma dan hun verzadigde soortgenoten.
  • Grisettebieren zijn licht en dorstlessend, wat hen onderscheidt van de meeste andere bieren van hoge gisting.

BROUWERIJ ST-FEUILLIEN NV
Rue d'Houdeng 20 - 7070 LE ROEULX - BELGIË
tel. 064/31.18.18 - Fax 064/31.18.19 - info@st-feuillien.com